I 13-14 årsalderen ble Amalie nysgjerrig på hvordan en motor fungerte, og begynte å interessere seg for bil.
- På ungdomsskolen brukte jeg mye av fritiden min på å lære meg mer om bil og motor. Ingen i nær familie har vært mekanikere, og interessen dukket opp av seg selv, sier hun.
Da ungdomsskoleklassen skulle på utplassering i bedrifter, var ingen av yrkene de kunne velge mellom mekaniker. Det synes Amalie var dumt, og hun gikk selv inn på bilsenteret og ordnet seg utplassering.
- Det ble første gangen jeg var på besøk på verkstedet. Når jeg igjen skulle søke om utplassering på videregående, visste jeg at det var ved Frydenbø Bilsenter i Åsane jeg ville være, forteller hun.
Senere har Amalie vært utplassert i Åsane både på VG1 og VG2 – i tillegg til å ha hatt sommerjobb på verkstedet i ferien.
- Jeg har vært her ganske mye, smiler Amalie.
Bilbransjen er fortsatt en mannsdominert arena, og et fåtall jenter som velger å utdanne seg som mekanikere. Første året på videregående var Amalie den eneste jenten i klassen.
- Jeg kjente ingen av de jeg skulle begynne i klasse med, og husker at jeg ønsket at det var en jente til. Det er veldig kjekt å møte andre jenter med samme interesse, siden vi er i mindretall i bilmiljøet.
Hva vil du si til de unge kvinnene som tenker på å bli mekanikere, men kanskje er litt usikre?
- Jeg hadde knapt tatt i en motor før jeg kom hit, og nå har jeg nettopp bestått fagbrevet. Dersom man har bilinteresse, eller er nysgjerrig på yrket – er det bare å hoppe i det. Du må ikke la lite erfaring med å skru stoppe deg! Oppfordrer Amalie.
Under utplassering og i starten av læretiden ble Amalie satt i team med en mer erfaren mekaniker, for å kunne utvikle seg og bli mer trygg i arbeidet. Etter hvert har hun fått gradvis mer ansvar.
- Senere ble jeg satt i team med en annen lærling. Vi fikk vår egen løftebok, egne verktøyskap og egne pc-er. Etter hvert fikk vi også telefoner, slik at vi fikk prøve oss på ha ordentlig kundekontakt. Vi har vært med på det meste – hele prosessen fra når kunden bestiller time, til bilen er ferdig utlevert igjen, sier hun.
- Læringskurven har vært bratt, men jeg synes det er veldig kjekt. Det viser at arbeidsgiver stoler på meg, og at de har følt at de har kunnet gitt meg mer ansvar, fortsetter Amalie.
Lærling eller ei – det er viktig at man trives på arbeidsplassen sin, og at man føler seg velkommen og trygg blant sine kollegaer. Selv om Amalie til tider har vært eneste jente på verkstedet, har ikke det vært et problem for henne.
- Jeg synes at arbeidsmiljøet hos oss er enormt bra - her i Frydenbø er du mer enn bare en lærling. Jeg kan spørre alle kollegaene mine om hjelp, og jeg kan snakke med lederne mine og fortelle hvordan jeg har det på jobb. De er veldig flinke til å hjelpe og tilrettelegge dersom jeg har behov for det, sier hun.
Amalie forteller videre at hun aldri har opplevd noe negativt i forbindelse med å være kvinne i sitt yrke. Hun legger vekt på at arbeidsplassen er rettferdig, og beskriver Frydenbø som et konsern som er veldig mottagelige for nye folk - uansett kjønn og alder.
- Frydenbø er inkluderende og fremtidsrettet. Både med tanke på fremtiden, utviklingen av biler, og ved å følge farten i bilmarkedet. De støtter også kvinner som ønsker å bli mekanikere. Frydenbø vil ha oss med på laget og det blir lagt vekt på at alle er like viktig, sier hun.
Hva er viktig for deg for at du skal trives på jobb?
- At vi har respekt for, og hjelper hverandre. Når vi jobber i team handler det ikke om «min kunde» eller «din kunde» - vi skal jobbe sammen. Samarbeid er et viktig ord i hverdagen på verkstedet. Selvfølgelig er det også viktig å ha det kjekt på jobb, og at vi kan tulle med hverandre og ha god stemning når vi jobber, smiler Amalie.
Siden oktober 2021 har Amalie vært i team med Trude Toft, som er førsteårslærling i Åsane. De har blitt «jenteteamet» på verkstedet, og stortrives på jobb – som en bonus har de også blitt gode venner.
Les om Trude her: Her får vi som lærlinger prøvd alt
- Jeg tror kundene syntes det er kjekt å komme inn på verkstedet, og se at det er et eget jenteteam på gulvet! Jeg og Trude har fått mange positive tilbakemeldinger fra kunder som har vært innom. De forteller at de synes at det vi jobber med er tøft. Verkstedsjef Per Flygansvær er også tydelig på at han har troen på oss lærlinger, og at han er opptatt av å få flere kvinner inn i mekanikeryrket - det er veldig kjekt, mener Amalie.
Gjennom læretiden har Amalie jobbet jevnt med teori for å forberede seg så godt som mulig til fagprøven. På verkstedet har hun fått tid til å fokusere på de områdene hun har trengt å jobbe mer med, og hun forteller at Frydenbø har tilrettelagt godt for henne, slik at hun har fått styre løpet selv.
Nå har Amalie bestått fagprøven med glans – og skal fortsette i Frydenbø som faglært mekaniker.
- Jeg har også fått tilbud om å begynne på teknikerutdanning, og spesialisere meg innen EL- og hybridbiler. Utviklingen i bilbransjen har høyt tempo, og El- og hybrid er fremtiden. Det er viktig å ta de mulighetene som kommer, og det er veldig gøy at jeg har fått et slikt tilbud fra Frydenbø! Bransjen trenger absolutt flere teknikere – og kvinner. Frydenbø er gode på å vise at uansett kjønn, har du de samme mulighetene, avslutter hun.